Hersenstichting

Hersenstichting, We zetten alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen!

We zetten alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen!

Je hebt maar één stel hersenen. Je moet er niet aan denken dat er iets met je hersenen gebeurt…  Maar gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend. Al meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben een hersenaandoening. Er zijn heel veel verschillende hersenaandoeningen. Voor ons tellen ze allemaal mee. Want de Hersenstichting wil er voor iedereen zijn en – als het maar even kan – iedereen helpen. We richten ons niet op één aandoening, maar leggen verbanden tussen verschillende soorten en mogelijke oplossingen. Want als je iets leert over de ene aandoening, kan dat ook van betekenis zijn voor een andere. Zo vinden we steeds meer oplossingen.

Ons doel is om hersenaandoeningen te voorkomen, te behandelen en om mensen met een hersenaandoening mee te laten doen in de maatschappij.

The Class is één van de projecten om de kwaliteit van leven en het toekomstperspectief van mensen met hersenletsel te verbeteren. Dit gebeurt door persoonlijke begeleiding en talentontwikkeling in een intensief traject van één jaar. Aan een Class nemen maximaal 20 jongvolwassenen met niet-aangeboren hersenletsel deel.

Stichting Utrechts eigenDom

Stichting Utrechts eigenDom, de belangrijkste kerktoren van Nederland

De Domtoren van Utrecht, de belangrijkste kerktoren van Nederland en het icoon van Utrecht, is gedurende de jaren 2019 tot en met 2024, grondig gerestaureerd. De totale kosten van de restauratie zijn ruim 37 miljoen euro maar een aantal projecten zaten niet in het restauratiebudget waaronder de verlichting van de Domtoren.

De Stichting Utrechts eigenDom is opgericht om die speciale restauratieprojecten te financieren middels fundraise acties en donaties. De Stichting heeft zich daarbij vooral gericht op de nieuwe verlichting van de Domtoren. De verlichting is ontworpen door het bureau Speirs & Major te Londen en benadrukt op een kunstzinnige maar ingetogen wijze de bijzondere gotische kenmerken van de Domtoren.

Mede door de geslaagde fundraise acties, waaronder 4 galadiners en vele donaties waaronder die van de Stichting Zadelhoff familiefonds, is de verlichting in december 2024 onthuld door H.M. Koningin Máxima. Daarmee is een bedrag gemoeid van ruim 800.000 euro dat grotendeels is en wordt opgebracht door de Stichting Utrechts eigenDom. De verlichting wordt zowel nationaal als internationaal geprezen om zijn schoonheid en unieke uitstraling.

Stichting De Haven

Stichting De Haven, trouw-kracht-toekomst

Stichting De Haven ondersteunt vrouwen en mannen die vaak klem zitten in de seksindustrie, en daardoor vastlopen in hun leven. Vanuit de hulpverlening en het veldwerk zien zij dat mensen in de prostitutie vernedering, misbruik en dwang meemaken. 

De Haven wil hen begeleiden in hun zoektocht naar een andere bestemming. In het uitstapprogramma is naast maatschappelijk werk, jobcoaching essentieel voor het verkleinen van de kwetsbaarheid en het vergroten van de zelfredzaamheid.

Stichting Zuyderland Medisch Centrum

Stichting Zuyderland Medisch Centrum - De zorg van je leven

Stichting Zuyderland Medisch Centrum voorziet in onderzoek, behandeling, verpleging en verzorging van patiënten binnen de door haar geëxploiteerde gezondheidsvoorzieningen.

In de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek van Zuid-Limburg, het zorggebied van Zuyderland Medisch Centrum, heerst aanzienlijke armoede. Met name in Heerlen is het aantal bijstandsuitkeringen 1,5 keer hoger dan het landelijk gemiddelde. De regio kenmerkt zich door veel achterstandswijken, waar gezinnen met sociaaleconomische en psychosociale problemen kampen, leidend tot verwaarlozing. Deze ‘verborgen’ armoede wordt vaak pas ontdekt bij ziekenhuisopnames.

Door de voortdurende hoge inflatie en stijgende kosten van levensonderhoud neemt het probleem toe en treft het steeds meer patiënten in het zorggebied. Patiënten in Zuyderland Medisch Centrum, vaak zonder sociaal netwerk, missen schone kleding en persoonlijke verzorgingsproducten, wat leidt tot ongemakkelijke situaties. Stichting Zuyderland Medisch Centrum wil dit aanpakken door een ‘noodpakket met kleding en verzorgingsproducten’ voor deze patiëntengroep samen te stellen.

Museum De Bastei

Museum De Bastei, een uniek 16-eeuws verdedigingswerk in Nijmegen

Museum De Bastei is gevestigd in een uniek 16-eeuws verdedigingswerk aan de rivier in Nijmegen. Op deze bijzondere plek aan de Waal vormen rivier, cultuurhistorie en natuur samen een uniek erfgoed van het rivierengebied. We maken dit verleden tastbaar via multi-zintuigelijke presentaties over natuurhistorie, bouwgeschiedenis en archeologie. We maken het heden zichtbaar met onze natuurcollectie en activiteiten. We maken de toekomst leefbaar als verbinder in natuur- en duurzaamheidseducatie. Zo inspireren we een breed publiek tot een rijkere verbinding met hun leefomgeving.

Met een nieuw expositieproject betrekt Museum De Bastei zijn bezoekers bij de plasticvervuiling in rivieren. Bezoekers ontdekken op een speelse, toegankelijke en inspirerende manier welke verschillende soorten plastic er zijn, hoe deze in de rivier terechtkomen en welke gevolgen dit heeft. Dit verhaal presenteert het museum op een creatieve en eigentijdse manier. Om zo bezoekers te helpen de wereld om hen heen beter te begrijpen en meer bewuste keuzes te maken. Museum De Bastei hecht namelijk ook binnen dit beladen, actuele en complexe onderwerp waarde aan een optimistische blik en een praktisch handelingsperspectief.

EpilepsieNL

Epileptische encefalopathie (DEE)

Epileptische encefalopathie (DEE) is een ernstige, onbehandelbare vorm van epilepsie die tot ontwikkelingsachterstand leidt. DEE kan een genetische oorzaak hebben. Het team van dr. Barakat ontdekte in 2022 twee genen die, wanneer ze veranderd zijn, DEE veroorzaken en het nucleotide suikermetabolisme verstoren.

In hun onderzoek willen ze bestaande medicijnen testen en nieuwe stoffen vinden om het nucleotide suikermetabolisme te herstellen. Als ze een werkende behandeling vinden, zal dit niet alleen de symptomen bestrijden, maar het probleem echt bij de wortel aanpakken.

Bovendien kunnen mensen met andere genetische vormen van epilepsie wellicht ook profiteren van een dergelijke behandeling.

Stichting Move

Stichting Move - logo

Stichting Move zet zich in voor kinderen en jongeren van 10 tot 16 jaar die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten. In hun doorlopende leerlijn van maatschappelijke projecten ontdekken zij hun talenten en welke waardevolle positie zij in de samenleving kunnen innemen.

In al hun projecten staat ontmoeting centraal: kinderen, jongeren en studenten ontdekken samen andere leefwerelden en verbreden hun perspectief. Bubbels breken en de afstand tussen mensen verkleint. Move verbindt en verruimt blikken! Het Move je buurt-project is onderdeel van de Move Leerlijn. In dit project worden kinderen uit groep 7 of 8 van de basisschool gekoppeld aan een groep studenten uit hun stad. Samen gaan zij in drie tot zes maanden aan de slag met het verbeteren van hun buurt.

De ideeën en de wensen van de kinderen staan daarbij centraal, zij bepalen wat zij willen veranderen. De studenten helpen de kinderen met het realiseren van hun idee. Studenten en kinderen werken in het project niet alleen samen aan de buurt, maar ze leren ook elkaar en elkaars leefwereld kennen.

Vereniging Humanitas

Vereniging Humanitas - logo


Vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Onze vrijwilligers helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen.

Onze hulp is gratis en altijd in de buurt; we hebben ruim tachtig afdelingen door het hele land. En we zijn er voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging. Onze vrijwilligers staan naast hun deelnemers, nooit erboven. Ze bieden praktische hulp, tips, vriendschappelijk contact en een luisterend oor. Ze zijn maatjes waar je veel aan hebt. We houden goed in de gaten wat er in de maatschappij leeft. En onze afdelingen die door het hele land zitten, weten precies wat er in de regio speelt. Zo kunnen we steeds die hulp aanbieden waaraan behoefte is.

Alles – onze organisatie, onze vrijwilligers, onze aanpak – is erop gericht onze deelnemers zelfvertrouwen te geven. Zo kunnen ze hun toekomst zelfstandig en met plezier tegemoet zien.

Stichting Dierenweide Vleuten

Stichting Dierenweide Vleuten - logo


Al 50 jaar bestaat op een mooi stuk groen in Vleuten de Stichting Dierenweide Vleuten. Op de dierenweide wonen geiten, schapen, varkens, eenden, ganzen, zwanen, vogels en ezels. De dierenweide heeft een grote sociale functie voor Vleuten en haar omgeving. Dagelijks lopen veel mensen over de looproute langs de dierenweide en kunnen bezoekers naar binnen om naar de dieren toe te gaan.

Daarnaast organiseert de stichting jaarlijks diverse grotere en kleinere activiteiten zoals de open dag, NLdoet en Burendag. Maar ook zijn groepen van scholen, kinderopvang en verzorgingshuizen van harte welke om bij de dieren te komen kijken en te luisteren naar de vele verhalen over de dieren. Het verzorgen en goed houden van de Dierenweide maar ook alle activiteiten worden gedaan door een groep enthousiaste vrijwilligers.

Deze groep bestaat uit verschillende mensen, de één uit liefde voor de dieren, de andere om even te kunnen ontsnappen aan alle hectiek van het dagelijkse leven maar er is ook plaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of met een beperking.

Stichting IMC Weekendschool

Stichting IMC Weekendschool - logo


Op school leren kinderen ‘voor later’. Maar wat nu als je nooit kennismaakt met de mogelijkheden voor ‘later’? Kinderen zouden nu moeten leren wat later is. Dat is het uitgangspunt van Stichting IMC Weekendschool, opgericht door psycholoog Heleen Terwijn.

Zij deed onderzoek naar toekomstperspectieven, schoolmotivatie en welbevinden van jongeren in Amsterdam Zuidoost en zag dat bij velen de schoolmotivatie vastliep. Tijdens haar onderzoek ontwikkelde Terwijn het idee om kinderen vanaf de ontvankelijke leeftijd van tien jaar in contact te brengen met bevlogen professionals en interessante vakgebieden. Met financiële steun van IMC (International Marketmakers Combination) als eerste sponsor ging IMC Weekendschool in 1998 van start.

Inmiddels is Stichting IMC Weekendschool uitgegroeid tot een organisatie met een groot maatschappelijk draagvlak. In samenwerking met een netwerk van partners en vrijwilligers bereiken zij met hun lesprogramma’s wekelijks ruim 3.300 leerlingen, op 63 locaties door het hele land op die plekken waar dat het hardst nodig is. Sinds 1998 hebben ze 7.600 jongeren bereikt en een netwerk van 3.500 oud-leerlingen die via hun IMC Alumni programma in hun verdere ontwikkeling en groei worden ondersteund.